Wednesday, 31 December 2014

JURUTEKNIK KOMPUTER FT17

Assalammualaikum...

Selamat SORE semuanya.. heee Hari ni merupakan hari terakhir di dalam tahun 2015... 31 DISEMBER 2014... WAH banyak betul kenangan di Tahun ni... HAIshhh....!!


Sayang sebenarnya nak tinggalkan Tahun yang penuh bermakna ni... TAhun depan maka bertambahlah usiaku iaitu 26 Tahun... ??? Matured kah aku... hahaha


Bak kata orang tua-tua, ENJOY dulu laaaa kan sebelum ada anak nih... hehehe.... Tapi bukan ENjoy lagha teruk-teruk okeh!! Just HAPPY dan SYUKUR sahaja apa yang dikurniakan...


OK!!! Memandangkan hari ini hari LAST untuk 2014, JADI ianya bermakna aku juga last juga sebagai PEKERJA SAMBILAN HARIAN (PSH) sebagai JURUTEKNIK KOMPUTER (FT17) di SJKC Kwang Hwa, SKI...


AKu sayang kerja ini walaupun ianya bukan termasuk dalam pilihan kerjaya aku... :)

Dan aku juga sayang akan sekolah ni yang telah mengajar aku pelbagai benda yang aku sendiri belum belajar...sebelum ini... HEEE>..


DOAKU... Semoga hari mendatang akan dapatlah pekerjaan yang lebih baik... Insyaaallahhhhhh...:)

Tips dan Pantang Larang Mengambil Supplement

Assalammualaikum...

Heee.... :) Pantang larang semasa mengambil supplement adalah perlu kerana dapat menjadikan usaha kita itu menuju kejayaan...:)

SO... BAGI YANG AMBIL SUPPLEMENT:

U all hendaklah :

Minum air masak sebanyak yang mungkin... 25kg = 1 liter air masak ok


ANDA BOLEH :


1. Mengambil supplement seperti ESP dan CINCH di waktu pagi. Hal ini adalah kerana di waktu pagi adalah lebih tinggi metabolisme. DAN perlu di makan sewaktu perut kosong bagi mengenyangkan anda terutama yang sedang berdiet... :)

2. KALSIUM atau OSTEMATRIX digalakkan untuk diambil sebelum tidur kerana ianya membantu penyerapan yang lebih kondusif sewaktu anda tidur.

3. VITALEA adalah digalakkan diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi yang terkandung di dalam vitalea memerlukan Vitamin C untuk memudahkan penyerapan...

4. VITAMIN A, D, E, K (larut lemak) adalah digalakkan diambil selepas makan makanan berlemak/berminyak kerana kadar penyerapan akan bertambah.

5. Semasa demam atau selsema, anda boleh mematahkan VITAMIN C kepada dua bahagian dan makan kerana dapat menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke dalam badan...


ELAKKAN:


1. ALFALFA tidak boleh diambil serentak dengan GLA atau VITAMIN E...kerana kandungan di dalam VITAMIN E boleh mengganggu penyerapan ALFALFA...

2. VITALEA mengandungi ZAT BESI dan tidak boleh diambil dengan minuman tenusu atau OSTEMATRIK (kalsium)... Pengambilan serentak menyebabkan penyerapan kedua-dua nutrisi ini terganggu...

3. Elakkan minuman berkafien kerana boleh mengurangkan penyerapan nutrisi di dalam supplement...:)
Alfalfa Complex TIDAK BOLEH diambil bersama dengan VITAMIN E atau GLA COMPLEX kerana kandungan vitamin E akan mengganggu penyerapan alfalfa
Vitalea mengandungi zat besi dan seeloknya TIDAK DIAMBIL dengan minuman bersusu atau OsteMatrix (mempunyai kandungan kalsium) kerana kedua-dua nutrisi ini cenderung untuk "bind" dan ini boleh menyebabkan penyerapan kedua-dua nutrisi ini terganggu
➌ ELAKKAN pengambilan minuman ber-caffeine semasa ingin mengambil supplement kerana caffeine mengurangkan efisiensi penyerapan supplement
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.DhkwuXA2.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.DhkwuXA2.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf

NO-Make Up

Assalammualaikum...

Alahai.... Nak cerita kat ampa semua, minggu ni ngan minggu lepas jadi satu 'peel' kat aku... Aku MALAS MAKE UP...

Haaahaa... Pagi-pagi mai keja lepas solat subuh, aku tempek Wonder Glow sikit krim siang tu sudah... hahaha

Aku rasa macam lagi senang hidup aku tanpa make up... mana takknya, make up pun dah ambil masa 5-10 minit kan... Tu yang selalu lewat datang sekolah...

Nak dijadikan cerita, minggu ni minggu LAST aku dengan adik AKU berkerja di sekolah ni... SJKC KWANG HWA SKI... So, dua hari terakhir (semalam laaaa), KAMI mengulatlaaa sikit... DOk lepak kat BILIK SUMBER,,, maian CONGKAK...:) Best WEI lama tak main...


HAHAHA!! Macam biasala, mestila aku juara... adik aku sampi tinggal 0 biji guli taw...:) Nak lawan dengan NAIB JUARA Kebangsaan pulak... Hehe BANGLA kejap!!

TAPI>>>>> Naib Juara tu pun masa aku kat Poly dulu la... Wakil Wilayah Alor Setar lawan kat Stadium Bukit Jalil dengan peserta dari Wilayah lain... BEST wei!! RIndu Saat tu.. hehe

adik aku-SYIKIN

NAH!! belanja sikit gambar aku dengan adik aku... NO make up ok... heee

HEB-LAX

Assalammualaikum....


Pagi ni nak share pasal herb lax.... Ada testimoni dari group Jutawan okeh!!

"2hari lupa nak makan..
2 hari tu jugak idok la membuang teman ni..
Mlm tadi telan 4biji trus..
Pagi tadi grok..grek..grok grek perut..
Sekali masuk toilet... hermmphh!! Memang torrrbaik laaa... lega ilang kejang perut tak berak 2hari...
Nampakkkkkk!!!" -Fara Sainai-

"Lagi satu teman nak cite pasal zinc ni.
Biasa teman makan 1biji sebelum makan ape2 waktu pagi..
Dalam masa 2 3jam selepas tu perut ni akan rasa nak memberak..
Walaupon kdg2 herblax xmakan malam tu..tapi pagi tu ade le jugok dia nak kuor..cuma xde la cam herblax yang agak bersungguh2 tu kan.." - Fara Sainai-

"Ok rini semua testi herblax.
Mula2 mkn 4 bj tp x buang esok. Makan jumaat malam, hari senin baru dia keluar. Terus ni usus tahap malas atau keladak sgt. Masalah nyer susah beno nak konsisten seminggu sekali. Klu tgk dah buncit lain macam mmg amiklah herblax. Skang klu mkn mlm ni esok dia keluar tp bab mulas2 tu laa nak kena layan. Kadang dah ready kat toilet tp x keluar." -Cik Pau-

"Kalau bace kt botol herblax ni ada kandungan daun senna kan.
Kalau ikut cite org tua2, daun senna ni ade dlm julap.
Kaum jawa dorang akan guna daun senna sebagai teh.

Orang arab pon suka amalkan teh daun senna ni.. sbb dia memang bagus untuk cuci usus kita yg berkeladak..
Ni salah satu cara tradisional la.." - Fara Sainai_


SO!! apa lagi... Cari julab anda bagi yang BUNCIT tu hehehe



Tuesday, 30 December 2014

Set Pantang

Assalammualaikum... 


Hye..:) Hari ini nak bercerita tentang set pantang... YA!! Set pantang yang sangat pantang dari parent yang anak-anak dia tak nak berpantang... HA? tak faham? abaikan... hehehe

Set berpantang sebenarnya dulu-dulu kita kena makan ubat tradisional, then mengurut dan sewaktu dengannya.. Ok, oleh hal demikian kerana pada zaman sekarang wanita adalah bekerjaya makanya,,, dihasilkan satu supplement (makanan tambahan) untuk menggantikan akar kayu tersebut... hahaha

So, bagi mereka yang ingin meringankan bebanan sendiri bolehla mencuba set berpantang ini... Dijamin harga terbaik dari ladang weiii!! hehe



set pantang

Di sini, saya telah pun mencuba kesemua produk di atas kecuali ZINC... hehe sekarang just konsisten kan VITALEA dan B-COMPLEX...:) hmmm... Bukan sahaja untuk berpantang, ni semua boleh digunakan sebagai supplement untuk anda di dalam situasi apa sekalipun... Just cari saya di 0194422471, dan saya akan detailkan kepada anda... Insyaallah...:)

Monday, 29 December 2014

BUNGA KERTAS

Assalammualaikum...

Hee.. Rasa nak tidur je bila cuaca redup macam ni... Kena plak dengan Aircond kat dalam bilik ni... Bertambah-tambahlah syaitan duk hasut suruh tidur... ekeke...:)

HTC suami aku hehe pinjam HP

Hee... Masuk office arini, Cikgu Tan suruh aku buat bunga untuk dia hias board Sains dia,,, So aku dengan senang hati menerima lah... Lagipun, aku suka benda alah cam ni hehehe... Akhirnya !!!

Jadi tak bunga dengan kertas aku nih?? hehe






BASUH KERETA

Assalammualaikum..

Anda pernah basuh kereta? Confirmlah pernah kan... OK nak cerita tentang my HUBBY yang suka sangat basuh kereta.. Tak kiralah hujan ke panas ke basuh tetap basuh...

HAHAHA!! Berlainan pulak dengan aku, hujan ke tak ke aku tetap malas nak basuh... Ok, baru-baru ni aku pinjam kereta dia untuk pergi balik kerja memandangkan musim hujan kan,,, Al-maklum lah aku hanya ada motor jer kot...:)

So CUTI krismas Khamis aku balik lah Sungai Petani Rabu petang... Tengok makk aiii,.. habis kotor kena air selut.... hahaha apalagi, sampaii terus lah cakap ngan suami aku... "xpe, esok ayang basuh kete abg" hahaa... romantik sangat kan?? AYat nak amik hati .... haaha

So... Esok tu, balik jogging aku basuhla guna BASIC-H... Laki aku ni dok basuh selama ni rupanya tak pernah pun guna sabun... Mak aiii? Cam mana tuh??? hikhik

So, aku pun basuhla dengan basic H ni... Guna beberapa titik, kalau tak salah aku tiga titik je pun... Kebabom....


Basic H hanya 3 titik
Ha... tengok tuh, macam sabun kan??? Tapi jangan risau ianya adalah lebih selamat, mesra alam dan semulajadi... Yang paling penting keberkesanannya... hanya beberapa titik jer kot... Boleh tahan sehingga berbulan-bulan kan??


Nak dapatkan Basic H ni senang je... Just whatsaap/telegram ke 0194422471... Atau pergi je mana-mana brnach guna ID 948484... :) OK, setakat ni dulu ya... hehe

Sunday, 28 December 2014

Taman Jubli Perak, Sungai Petani

Assalammualaikum...:)

Nak bercerita tentang Taman Jubli ni... Mak aiii... ramai gila orang kat sini... Al-maklumlah cuti sekolah... Hari Khamis (Hari Krismas) kami dua laki bini pergi, ramai gila orang hee...

Hari Sabtu pagi pun kami pergi, ada senamrobik taw... Free jer, sempat juga aku join sekaki... Syok, ramai orang dan mendapat sambutan betul senamrobik ni... hehehe


Taman jubli ni, petang Sabtu tu kami pergi lagi lah ramai... ada ramai budak dan keluarga beriadah... Ada juga ditawarkan permainan 'Giant Balloon'... RM3 jer sekali main... Tapi aku dengan suami tak main pon... Kami jalan pusing taman 2 hingga 3 kali tengok dah pukul 7 malam kami pun balik...


Tapi serius lahhh best... meriah dan sewaktu dengannya...:) Kalau nak tahu lagi meh jenguk website ni : http://www.correctplace.com/Sub/Sightseeing.html hehehe





Belanja sikit gambar kami dua laki bini...:) No make up hahaha... memang pucatla gamaknya!! hee

Langsir Rumah by Che Puteh

Assalammualaiku...:)

Haaa... Mesti ampa tertanya-tanya siapakah Che Puteh tu kan..:) Yes!! She is my mum... hehehe OMPUTIH plak.. :p


Okeyh!! Sangatlah jimat kami dua laki bini, g beli langsir kat Alor Star nun jauh di sana lepas makan kenduri... Heee... balik mak tolong jahitkan... OHhH... beruntungnya,,, Moga hari hari seterusnya akan beruntung lagi,.,, hehe

TQ MUM!!

Yeah! My mum dia offer diri sendiri untung tolong kami... Kami pun nak ringkaskan dan ringankan kerja mak dengan jahit jer lurus... Memang lurus bebenor lah... hehehe Asalkan tutup sliding door depan tu... Lagipun memang dah ada langsir kain jarang warna putih belakang tuh... ehehhe

Then bagilah upah sikit kan di atas semangat dan keringat yang telah mak kami curahkan...:)

Malam Punya Style hehe
ALAAMAK!! hehe terlebih panjang,, nanti nak kena baiki balik ni... sebab memang xde ukur... Ihsan dari suami yang gantungkan dan snap kan gambar ehehehe...:)

TEMUDUGA PENOLONG PEGAWAI PENGUATKUASA N27

aSsaLamuAlaiKUm...:)

Tengok tulisan aku arini, nampak sangat gementar kan... Hahah Aku sebenarnya nak cerita pasal Interview ni sebab al-maklum lahhhh aku First TIME dapat sepanjang hidup aku 25 tahun ni... hahaha...

Wei!! Takut aku BMI confirm dah fail... TAPI oleh kerana semua pakat bagi semangat dan aku pun takut nanti SPA tak panggil dah aku pun bertekad nak P... AT LEAST aku ada EXPERIENCE tentang INterVIEW kan... hahaha


Experience laaaa sangat kan... Nak POSITIF kononnya... Tapi, betulla... sekarang aku lebih positif dari masa masa lepas hahaha

OK, ada yang tanya aku macam mana dapat INTERview ni... SO, nak cerita first sekali pagi hari SELASA (23 Disember 2014) aku dapat mesej ni...



Pemeriksaan Fizikal wei... Ujian kecergasan tuuu,,, hehe Takpa, aku p dulu nanti aku update macam mana interview tu okehhh!! lol

THEN, aku pun semakla kat Portal Rasami SPA... http://www.spa.gov.my/Portal/ ha, korang boleh semak kat sini dan update kat sini bila ada kerja kosong ok...!! Gud Luck..!!

OK!! KPDNKK

OK!! Lepas tu aku checkla BMI aku kan... ahahhahaa

hahaha... obes plak!! huhu

SO... aku dengan berat hati akan pergi dan WISH me LUCK walaupun rasanya auta... ahhaha dan dengan ini aku rasa AFTER this aku akan amalkan gaya hidup yang sihat... Tapi seriusly wei, aku pun tak tahu aku akan dapat sebab tu orang tua cakap sediakan payung sebelum hujan... hahahaha





A NIGHT AT THE MUSEUM

Assalammualaikum...
DAH tahu kan tajuk ni? Movie yang terbaru yang ditayangkan di pawagam...

Acecece... Hee , Actually aku dengan suami pun tak bercadang nak tengok movie ni... TAPI, oleh kerana movie yang kami rancang untuk tengok ada pukul 11:30 malam, so kami terpaksa batalkan...
LEWAT kowt!! Nak balik tidur sebab suami aku kena kerja hari SABTU...:)

Hee... So, bermulalah movie ni... movie ni mengisahkan seorang pengawal muzium yang berhadapan dengan satu perkara pelik... Apa yang pelik? Muzium ini menjadi hidup diwaktu malam... Actually, aku pun aku berapa faham... hahaha

Sampai aku tertidur, tapi suami aku cakap dia suka... So, nampak ye di sini taste kami tak sama... ahaks!! Tapi okla, sebab ada juga beberapa adegan lucu dan memang ramai lah suara kedengaran terbahak-bahak di belakang aku.. hehe



Kami tengok cerita ni Jumaat malam... Memang ramai gila lahhh orang plus cuti sekolah katakan... Hari minggu memang riuh rendah laaaa sini dengan SALE yang sangat pecah kepala... Mau taknya, laki aku siap rembat 2 helai baju lagi hahah...:)


SO... berbalik pada cerita, suami aku cakap BEST... tapi aku TIDUR hahaha...





BUNGA DIP

Assalammualaikum... hye guys, hari ni memang teringin sangat nak bercerita tentang bunga dip.

Wah kemahiran yang sangat perlu untuk bakal dan suri rumah hehe...Tak lupa juga pada mereka yang ingin mendapat duit sampingan... Mau tidaknya, kata cikgu yang mengajar kami tu, kat K.L dia jual sebatang je RM28... Mak aiii...

Bayangkan lah kalau 100 batang?? 1000 batang?? tak ke kaya dibuatnya... Haaha... Tapi jangan seronok dulu sebabnya, barang yang digunakan juga boleh tahan harganya taw... DAN yang pastinya semasa proses belajar ni sangatlah memerlukan tahap kesabaran... Hehe Contohnya Q-Dip kalau tak silap harga satu botol mau dekat RM48... hahaha...

Tapi............
KATA CIKGU : Kalau kita dah mahir buat boleh dapat banyak... Mau taknya, aku first time buat meleleh merata... mau x rugi haha... Pastu, Q-Dip ni jugak cepat kering taw... So, make sure u all pasang kipas slow or tak payah pasang langsungla...

THEN,
Bila dah siap haaa... barulah boleh jemur di kipas supaya cepat kering...


Psssssssssssssttttttttttttt :: tipsnya, jangan biarkan airmata (Q-dip) yang dicelup ke bingkai sebab memang tak cantik dan kemas... hehehe...

dah siap!! :)

Serius teruja wei!! haha

Sunday, 21 December 2014

8 MAKANAN YANG DILARANG KETIKA HAMIL

ALHAMDULILAH...



Terima kasih kerana membuka pintu hati saya untuk mengenali SHAKLEE dan NUTRISI.. :)

Maklumat ini adalah penting kepada mereka yang bakal dan sudah pun bergelar ibu... Bapa juga haruslah mengambil tahu agar dapat membantu si isteri sepanjang tempoh kehamilan...Jika anda di dalam keadaan mengandung, saya pasti anda amat dikhuatiri oleh orang yang menyanyangi anda terutamanya ibu anda...

Boleh kita dengar perkataan yang sering keluar adalah "tak apalah macam mana pun, asalkan dapat melahirkan dengan selamat"... Wah, teruja ibu bapa kita mendoakan kita dan bayi sihat kan?

Di sini ingin saya kongsikan beberapa jenis makanan yang perlu kita elakkan ketika hamil. Antaranya:

1) ALKOHOL : dapat mengundang kecacatan pada bayi
2) ROKOK : bayi tidak cukup bulan, terbantut pertumbuhan dan kurang berat badan, kematian bayi atau 'sudden death'
3) MINUMAN BERKAFIEN : merosakkan kalsium ibu semasa mengandung dan bayi kurang berat badan
4) PIL DAN UBAT-UBATAN : dilarang terutama pada trismeter pertama
5) GULA : komplikasi kencing manis, anak besar dan susah waktu melahirkan
6) VITAMIN A : kecacatan pada muka, jantung, kepala dan saraf bayi..Sila jauhi ‘multivitamin supplement’ yang mengandungi dos yang tinggi. Juga elakkan ‘fish liver oil supplements’. Pengambilan vitamin A adalah dilarang semasa hamil kerana ia didapati boleh menyebabkan kecacatan muka, kepala, jantung dan saraf bayi. Penggunaan vitamin A yang tinggi dalam persediaan luaran seperti ubat jerawat juga tidak dibenarkan. Adalah lebih selamat sekiranya wanita hamil mengambil beta caroten seperti karot dan sebagainya. Beta caroten ini akan ditukar kepada vitamin A di dalam badan bila sahaja badan memerlukan vitamin A.
7) RAKSA (MERKURI) : kerosakan saraf
8) MAKANAN MENTAH atau TIDAK MASAK : jangkitan intra-uterine


Shaklee product selamat! lagi lagi ada Beta Carotene. "Adalah lebih selamat sekiranya wanita hamil mengambil beta caroten seperti karot dan sebagainya. Beta caroten ini akan ditukar kepada vitamin A di dalam badan bila sahaja badan memerlukan vitamin A."

Bertambah lagi ilmu di dalam kehamilan.. rujukan saya di http://sayanghanyauntukamu.blogspot.com/2014/12/mesti-baca-8-makanan-yang-dilarang.html

SOAL JAWAB

Q: Masalah jerawat teruk & kulit berminyak 




Terima kasih kerana sudi bertanya, ilmu yang di kongsi di sini adalah untuk manfaat bersama. Tiada paksaan untuk membeli kerana anda ada hak sebagai seorang pengguna.
Di sini saya ingin memberitahu produk Shaklee adalah suplemen @ vitamin bukan ubat menyembuhkan jerawat dan menghilangkan kulit berminyak dengan cepat ataupun kurus. Sel2 badan kita memerlukan tempoh 90 hari @ 3 bulan untuk pulih di mana sel2 dapat menyerap sepenuhnya segala nutrisi hasil dari pemakanan suplemen yang di ambil. Oleh itu anda hendaklah konsisten makan suplemen selama 90 hari dengan penuh istiqamah untuk dapatkan hasil yang memuaskan.

Suplemen cadangan

1.ESP Soy Protien.

Merupakan sejenis minumam yang kaya dengan protein yang di perbuat dari kacang soya organik Non-GMO. ESP soy mengandungi kandungan protein yang tinggi yang diperlukan untuk membina sel2 & merawat sel baru. ESP soy membantu mencantikkan kulit dari dalam. ESP soy juga boleh di jadikan masker untuk mengawal kulit dari berminyak. Pengalaman saya sendiri menggunakan ESP sebagai masker, kulit menjadi lebih lembap & licin. ESP Soy boleh di minum setiap hari sebagai sarapan atau makan malam. Harga Pasaran ESP soy adalah RM 150. Anda boleh dapatkan harga istimewa dari saya sekiranya berminat dengan produk ini.

2. Vitamin C SSR 500mg

1 tablet mengandungi 500 mg @ 7 setengah biji buah oren. 100mg vitamin C akan di lepaskan di dalam tubuh pada setiap 1 jam selama 5 jam tanpa henti. Vitamin C mampu mengecutkan & memudarkan parut jerawat, mengawal kulit berminyak. Pengambilan Vitamin C secara konsisten membantu kulit menjadi lebih cerah, melambatkan penuaan dan mengelakkan kejadian jeragat pada kulit. Saya suka mengamalkan vitamin c Shaklee kerana ianyaa membantu mengawal kulit muka saya yang berminyak dan kulit jadi sentiasa lembap. Cara pengambilan 2 kali setiap hari 2 biji setiap kali (selepas makan). Harga Pasaran 92.50 / 180 biji. Tahan hingga 5-6 bulan. Anda boleh dapatkan harga istimewa dari saya sekiranya berminat dengan produk ini.

3. Zinc Complex

Mengandungi nutrien semulajadi seperti kalsium & Alfalfa. Zink mampu mengawal penghasilan minyak pada kulit, bersifat anti radang dam membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat. Zinc complex sangat membantu tubuh melawan bakteria yang menyebakan jerawat. Di sarankan mengambil 2 tablet Zinc setiap hari sebelum makan untuk merawat jerawat pada kulit wajah. Ketika period, jerawat akan tumbuh akibat hormone yang tak stabil, saya suka telan zinc complex sewaktu period sebab ternyata jerawat akan cepat kecut dan tak berjangkit pada bahagian muka yang lain. Harga pasaran Zinc Complex hanya RM 33.75/120 biji. Anda boleh dapatkan harga istimewa dari saya sekiranya berminat dengan produk ini.
Sekiranya anda berminat untuk mencuba suplemen Shaklee untuk masalah kulit anda hubungi saya atau wassap saya ke nombor 019 4422471

Cara Order:
Bayar ke akaun saya 152189118331 MayBank – NURULASFIZA BINTI MARZUKI. Sila kemukakan bukti slip pembayaran setelah bayaran di buat. Parcel akan dipos ke anda menggunakan Poslaju/GDex dlm masa 1-2 hari bekerja. Ref no akan diberikan ke pada sekiranya sudah dipos. Bagi customer di kawasan Kulim dan Sungai Petani serta sekitar boleh collect sendiri dari saya atau saya akan hantar kepada anda.

ISTIMEWA: Setiap pembelian SET KECANTIKAN KULIT dari saya akan menerima FREE GIFT, Jadual makan & konsultasi percuma ekslusif untuk customer saya.

Wednesday, 17 December 2014

SEDEKAH

Assalammualaikum dan selamat sejahtera...

Hari ini saya rasa sangat bertuah kerana dapat membantu rakan-rakan FT17 Yang lain... Benarlah apa yang dikatakan oleh Nanny Cery... Klau tak mampu untuk sedekahkan wang ringgit sedekahkah dengan yang lain...

     Ya, saya sedekahkan contoh analisa yang perlu dilampirkan di borang prestasi... :) Bersyukur sungguh saya kerana terpilih untuk membantu mereka... Dan insyaallah saya anggap itu sebagai sedekah saya...:)

     Berbalik kepada Nanny Cery (Upline Shaklee), beliau adalah seorang yang superb. Banyak ilmu di dalam pemasaran online dan offline yang beliau ajarkan... Bayangkan saya ni bukannya tahu apa pun... Jutawan Shaklee ini membantu kami dengan bersungguh-sungguh.

     DAN saya fikir ini adalah atas dasar Islam dan Iman yang kuat...dan saya bersyukur juga menjadi insan terpilih di dalam group Telegram Jutawan...:)

Belanja satu gambar Nanny Cery..:)
     Kepada kakak-kakak yang lain, terima kasih kerana memberi sokongan kepada saya... Ya saya sangat bersyukur kerana boleh belajar tanpa membayar walau sesen pun... Ilmu dan perkongsian yang diberikan adalah satu sedekah yang amat saya hargai...:)

Tuesday, 16 December 2014

Tips Perniagaan Alam Maya

Alhamdulilah, di dalam group jutawan terdapat beberapa tips yang diberikan... So, tergeraklah hati saya ni nak berkongsi dengan anda semua... heee



...sekadar perkongsian bgi yg aktif buat promosi online..
WAKTU POST IKLAN YANG PALING SESUAI :
Waktu Pagi : 6.15am - 7.00am (pengguna FB tegar akan login)
Masuk Keja : 8.00am - 10.00am (ni yang boleh akses FB di tempat kerja)
Lunch Hour : 12.30pm - 2.00pm (sambil tunggu waktu lunch, layan FB)
Selepas Lunch : 2.30pm - 3.00pm (layan jap sebelum sambung kerja)
Sebelum Balik : 5.30pm - 6.15pm (tunggu nak checkout)
Lepas Isyak : 9.00pm - 12am, kadang2 terlajak 1am - 2am.


*WAKTU PALING HOT!! --> 10 pagi, 12 tengah hari, 3 petang, 5 petang, 9 malam, 10 malam!
cayourk2!!! yang ni BUKAN saya REKA2 ya, yang ni memang DARI PAKAR MARKETING ONLINE. (berbayar kebiasaannya) TAPI SAYA BAGI FREE setelah di 'try and adjust oleh saya sendiri, dan MEMANG MENJADI! so, saya turunkan ILMU pada kawan2 jutawan pulak
Sama2 la kita pos...


Lepas ni harap-harap anda semua bijak dalam menggunakan masa dan terus MAJU!! MAJU!! dan MAJU!!...


ni doa yang boleh kita sama-sama amalkan..:)

Basic H 1001 Kegunaan..:)


BIL
KEGUNAAN
CARA


1.
Mencuci & membersih sayuran @ buahan dari racun & bahan kimia
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 5 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
2.
Mencuci & membersih ikan, ayam & daging & makanan laut daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
3.
Mencuci & membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet
Isikan air ke dalam besen dan masukkan 2-3 titik basic-h. Biarkan selama 5 – 10 minit
4.
Mencuci & membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak)
Isikan air ke dalam baldi dan masukkan satu sudu teh basic-h dan gunakan untuk mencuci peralatan memasak
5.
Mencuci & membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dsbnya
Isikan air ke dalam baldi. masukkan satu sudu teh basic-h kemudian mopkan @ lap tempat yang hendak dibersihkankecuali bilik air dan tandas perlu diberus
6.
Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dsbnya
Basahkan tangan dengan air kemudian tuangkan 2-3 titik kemudian digosok-gosok serta bilas
7.
Mencuci & membersih lantai serta alat permainan

Isi air dalam baldi. masuk 1 sudu teh basic-h. cuci alat mainan & bilas. lantai tidak perlu dibilas selepas dimop kerana ia mudah kering & tidak melicinkan lantai
8.
Menanggalkan gula-gula getah pada baju dsbnya
Titikkan 5 titik di sebelah belakang baju yang terkena gula getah kemudian digosok-gosok hingga tertanggal
9.
Mengasah pisau
Titikkan 4-5 titik pada pisau dan asah pisau seperti biasa sehingga tajam
10.
Membersih dakwat pen pada tangan, baju dsbnya
Titikkan 4-5 titik di tempat terkena dakwat, digosok dan kemudian dibilas
 
UNTUK KECEMASAN : KEGUNAAN & CARA
1.
Menghapuskan kutu di atas kepala
Basah rambut. ambil 10 titik basic-h. lumur ke atas kepala, ratakan. Setelah selesai balutkan kepala dengan tuala bersih dan biarkan selama 10-15 minit barulah dibilas
2.
Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas
Sapu terus basic-h ke atas tempat terkena tadi & kulit tidak menggelembung @ melecur bahkan akan rasa sejuk.
3.
Menghindarkan & membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dsbnya
Tuang 4-5 titik basic-h ke dalam botol semburan bunga yg dicampur air kemudian goncang. sembur kepada serangga
4.
Demam panas (sebelum berjumpa doctor)
Tuang 4-5 titik basic-h ke dalam besen kecil yang mengandungi air. sapu @ lumur ke seluruh badan & kepala.
5.
Sakit gigi
Masuk 4-5 titik basic-h dalam cawan. campur air kemudian kumur. Sekiranya sakit pada gigi berlubang titikkan 2-3 basic-h pada kapas dan letakkan pada tempat yang sakit.
6.
Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit)
Tuang 4-5 titik ke dalam gayung. gosokkan ke seluruh tempat gatal dengan menggunakan span mandian & dibilas
7.
Ulser dan mulut berbau
Tuang 4-5 titik ke dalam gelas & kumur (sekerap mungkin)
8.
Penyubur tanaman dan penggembur tanah
Air lebihan cucian basic-h boleh disiram pada pokok bunga & tanaman lain untuk membantu kesegaran dan kesuburan
9.
Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dsbnya
Tuangkan 4-5 titik basic-h ke dalam mangkuk kecil. rendamkan dan biarkan selama 15-30 minit, karat dan daki akan tanggal serta kelihatan kilat seperti baru.
Apa kegunaan Basic H?
1. Saya guna untuk cuci sayur dan buah2an sebelum masak dan beri anak saya makan.
2. Saya guna untuk cuci luka atau melecur dan ianya buat luka /lecur cepat kering.
3. Saya guna untuk membersihkan meja makan rumah dan rak dapur supaya semut tak memenuhi ruang tersebut.
4. Saya guna untuk pastikan sinki saya tak tersumbat.
5. Saya guna untuk mop lantai dalam keadaan nak cepat.
6. Saya guna air basuhan untuk siram pokok yang hidupnya segan mati tak mahu supaya ia segar semula.
7. Saya gunakan basic H buat tuam kepala anak saya bila mereka demam.
8. Saya mandikan anak saya dengan basic H bila mereka kena gatal2 atau gigitan serangga.
9. Saya letakkan basic H dalam toilet utama serta dapur agar mudah capai bila diperlukan.
10. Saya gunakan Basic H untuk keluarkan gula2 getah yang melekat pada baju atau pakaian anak2 dengan senang sekali.
11. saya gunakan Basic H untuk lap cermin rumah supaya lebih bersih dan bersinar.
12. Basic H bagus digunakan untuk mencuci botol susu anak serta lampai pakai semula [ cloth diaper] dengan lebih bersih.


Fakta: Tahukah anda..kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon.Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung.Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal.Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit,mata dan sistem pernafasan
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
Berminat, boleh hubungi saya di: Email nurulasfiza.146@gmail.com SMS/Whatsapp/telegram : 0194422471 wechat :asfiza146