Wednesday, 31 December 2014

JURUTEKNIK KOMPUTER FT17

Assalammualaikum...

Selamat SORE semuanya.. heee Hari ni merupakan hari terakhir di dalam tahun 2015... 31 DISEMBER 2014... WAH banyak betul kenangan di Tahun ni... HAIshhh....!!


Sayang sebenarnya nak tinggalkan Tahun yang penuh bermakna ni... TAhun depan maka bertambahlah usiaku iaitu 26 Tahun... ??? Matured kah aku... hahaha


Bak kata orang tua-tua, ENJOY dulu laaaa kan sebelum ada anak nih... hehehe.... Tapi bukan ENjoy lagha teruk-teruk okeh!! Just HAPPY dan SYUKUR sahaja apa yang dikurniakan...


OK!!! Memandangkan hari ini hari LAST untuk 2014, JADI ianya bermakna aku juga last juga sebagai PEKERJA SAMBILAN HARIAN (PSH) sebagai JURUTEKNIK KOMPUTER (FT17) di SJKC Kwang Hwa, SKI...


AKu sayang kerja ini walaupun ianya bukan termasuk dalam pilihan kerjaya aku... :)

Dan aku juga sayang akan sekolah ni yang telah mengajar aku pelbagai benda yang aku sendiri belum belajar...sebelum ini... HEEE>..


DOAKU... Semoga hari mendatang akan dapatlah pekerjaan yang lebih baik... Insyaaallahhhhhh...:)

Tips dan Pantang Larang Mengambil Supplement

Assalammualaikum...

Heee.... :) Pantang larang semasa mengambil supplement adalah perlu kerana dapat menjadikan usaha kita itu menuju kejayaan...:)

SO... BAGI YANG AMBIL SUPPLEMENT:

U all hendaklah :

Minum air masak sebanyak yang mungkin... 25kg = 1 liter air masak ok


ANDA BOLEH :


1. Mengambil supplement seperti ESP dan CINCH di waktu pagi. Hal ini adalah kerana di waktu pagi adalah lebih tinggi metabolisme. DAN perlu di makan sewaktu perut kosong bagi mengenyangkan anda terutama yang sedang berdiet... :)

2. KALSIUM atau OSTEMATRIX digalakkan untuk diambil sebelum tidur kerana ianya membantu penyerapan yang lebih kondusif sewaktu anda tidur.

3. VITALEA adalah digalakkan diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi yang terkandung di dalam vitalea memerlukan Vitamin C untuk memudahkan penyerapan...

4. VITAMIN A, D, E, K (larut lemak) adalah digalakkan diambil selepas makan makanan berlemak/berminyak kerana kadar penyerapan akan bertambah.

5. Semasa demam atau selsema, anda boleh mematahkan VITAMIN C kepada dua bahagian dan makan kerana dapat menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke dalam badan...


ELAKKAN:


1. ALFALFA tidak boleh diambil serentak dengan GLA atau VITAMIN E...kerana kandungan di dalam VITAMIN E boleh mengganggu penyerapan ALFALFA...

2. VITALEA mengandungi ZAT BESI dan tidak boleh diambil dengan minuman tenusu atau OSTEMATRIK (kalsium)... Pengambilan serentak menyebabkan penyerapan kedua-dua nutrisi ini terganggu...

3. Elakkan minuman berkafien kerana boleh mengurangkan penyerapan nutrisi di dalam supplement...:)
Alfalfa Complex TIDAK BOLEH diambil bersama dengan VITAMIN E atau GLA COMPLEX kerana kandungan vitamin E akan mengganggu penyerapan alfalfa
Vitalea mengandungi zat besi dan seeloknya TIDAK DIAMBIL dengan minuman bersusu atau OsteMatrix (mempunyai kandungan kalsium) kerana kedua-dua nutrisi ini cenderung untuk "bind" dan ini boleh menyebabkan penyerapan kedua-dua nutrisi ini terganggu
➌ ELAKKAN pengambilan minuman ber-caffeine semasa ingin mengambil supplement kerana caffeine mengurangkan efisiensi penyerapan supplement
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.DhkwuXA2.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.DhkwuXA2.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf
➊ Pengambilan protein seperti ESP atau CINCH SHAKE digalakkan pada WAKTU PAGI semasa perut kosong kerana kadar metabolisme kita tinggi pada waktu pagi
Kalsium ataupun OsteMatrix digalakkan untuk diambil sebelum tidur untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam badan semasa tidur
Vitalea DIGALAKKAN diambil bersama dengan VITAMIN C kerana zat besi di dalam vitalea memerlukan vitamin c supaya nutrisinya lebih mudah diserap
➍ Vitamin larut lemak iaitu A,D,E,K adalah DIGALAKKAN untuk diambil selepas pengambilan makanan berlemak / berminyak kerana ia memerlukan lemak untuk kadar penyerapan yang lebih tinggi
➎ Sekiranya demam atau selsema, VITAMIN C adalah digalakkan untuk DIPATAHKAN DUA semasa pengambilan untuk menggalakkan penyerapan yang lebih baik ke sistem badan
- See more at: http://supplement4all.blogspot.com/2014/01/pantang-larang-dan-tips-semasa.html#sthash.51TwrfZe.dpuf

NO-Make Up

Assalammualaikum...

Alahai.... Nak cerita kat ampa semua, minggu ni ngan minggu lepas jadi satu 'peel' kat aku... Aku MALAS MAKE UP...

Haaahaa... Pagi-pagi mai keja lepas solat subuh, aku tempek Wonder Glow sikit krim siang tu sudah... hahaha

Aku rasa macam lagi senang hidup aku tanpa make up... mana takknya, make up pun dah ambil masa 5-10 minit kan... Tu yang selalu lewat datang sekolah...

Nak dijadikan cerita, minggu ni minggu LAST aku dengan adik AKU berkerja di sekolah ni... SJKC KWANG HWA SKI... So, dua hari terakhir (semalam laaaa), KAMI mengulatlaaa sikit... DOk lepak kat BILIK SUMBER,,, maian CONGKAK...:) Best WEI lama tak main...


HAHAHA!! Macam biasala, mestila aku juara... adik aku sampi tinggal 0 biji guli taw...:) Nak lawan dengan NAIB JUARA Kebangsaan pulak... Hehe BANGLA kejap!!

TAPI>>>>> Naib Juara tu pun masa aku kat Poly dulu la... Wakil Wilayah Alor Setar lawan kat Stadium Bukit Jalil dengan peserta dari Wilayah lain... BEST wei!! RIndu Saat tu.. hehe

adik aku-SYIKIN

NAH!! belanja sikit gambar aku dengan adik aku... NO make up ok... heee

HEB-LAX

Assalammualaikum....


Pagi ni nak share pasal herb lax.... Ada testimoni dari group Jutawan okeh!!

"2hari lupa nak makan..
2 hari tu jugak idok la membuang teman ni..
Mlm tadi telan 4biji trus..
Pagi tadi grok..grek..grok grek perut..
Sekali masuk toilet... hermmphh!! Memang torrrbaik laaa... lega ilang kejang perut tak berak 2hari...
Nampakkkkkk!!!" -Fara Sainai-

"Lagi satu teman nak cite pasal zinc ni.
Biasa teman makan 1biji sebelum makan ape2 waktu pagi..
Dalam masa 2 3jam selepas tu perut ni akan rasa nak memberak..
Walaupon kdg2 herblax xmakan malam tu..tapi pagi tu ade le jugok dia nak kuor..cuma xde la cam herblax yang agak bersungguh2 tu kan.." - Fara Sainai-

"Ok rini semua testi herblax.
Mula2 mkn 4 bj tp x buang esok. Makan jumaat malam, hari senin baru dia keluar. Terus ni usus tahap malas atau keladak sgt. Masalah nyer susah beno nak konsisten seminggu sekali. Klu tgk dah buncit lain macam mmg amiklah herblax. Skang klu mkn mlm ni esok dia keluar tp bab mulas2 tu laa nak kena layan. Kadang dah ready kat toilet tp x keluar." -Cik Pau-

"Kalau bace kt botol herblax ni ada kandungan daun senna kan.
Kalau ikut cite org tua2, daun senna ni ade dlm julap.
Kaum jawa dorang akan guna daun senna sebagai teh.

Orang arab pon suka amalkan teh daun senna ni.. sbb dia memang bagus untuk cuci usus kita yg berkeladak..
Ni salah satu cara tradisional la.." - Fara Sainai_


SO!! apa lagi... Cari julab anda bagi yang BUNCIT tu hehehe



Tuesday, 30 December 2014

Set Pantang

Assalammualaikum... 


Hye..:) Hari ini nak bercerita tentang set pantang... YA!! Set pantang yang sangat pantang dari parent yang anak-anak dia tak nak berpantang... HA? tak faham? abaikan... hehehe

Set berpantang sebenarnya dulu-dulu kita kena makan ubat tradisional, then mengurut dan sewaktu dengannya.. Ok, oleh hal demikian kerana pada zaman sekarang wanita adalah bekerjaya makanya,,, dihasilkan satu supplement (makanan tambahan) untuk menggantikan akar kayu tersebut... hahaha

So, bagi mereka yang ingin meringankan bebanan sendiri bolehla mencuba set berpantang ini... Dijamin harga terbaik dari ladang weiii!! hehe



set pantang

Di sini, saya telah pun mencuba kesemua produk di atas kecuali ZINC... hehe sekarang just konsisten kan VITALEA dan B-COMPLEX...:) hmmm... Bukan sahaja untuk berpantang, ni semua boleh digunakan sebagai supplement untuk anda di dalam situasi apa sekalipun... Just cari saya di 0194422471, dan saya akan detailkan kepada anda... Insyaallah...:)

Monday, 29 December 2014

BUNGA KERTAS

Assalammualaikum...

Hee.. Rasa nak tidur je bila cuaca redup macam ni... Kena plak dengan Aircond kat dalam bilik ni... Bertambah-tambahlah syaitan duk hasut suruh tidur... ekeke...:)

HTC suami aku hehe pinjam HP

Hee... Masuk office arini, Cikgu Tan suruh aku buat bunga untuk dia hias board Sains dia,,, So aku dengan senang hati menerima lah... Lagipun, aku suka benda alah cam ni hehehe... Akhirnya !!!

Jadi tak bunga dengan kertas aku nih?? hehe






BASUH KERETA

Assalammualaikum..

Anda pernah basuh kereta? Confirmlah pernah kan... OK nak cerita tentang my HUBBY yang suka sangat basuh kereta.. Tak kiralah hujan ke panas ke basuh tetap basuh...

HAHAHA!! Berlainan pulak dengan aku, hujan ke tak ke aku tetap malas nak basuh... Ok, baru-baru ni aku pinjam kereta dia untuk pergi balik kerja memandangkan musim hujan kan,,, Al-maklum lah aku hanya ada motor jer kot...:)

So CUTI krismas Khamis aku balik lah Sungai Petani Rabu petang... Tengok makk aiii,.. habis kotor kena air selut.... hahaha apalagi, sampaii terus lah cakap ngan suami aku... "xpe, esok ayang basuh kete abg" hahaa... romantik sangat kan?? AYat nak amik hati .... haaha

So... Esok tu, balik jogging aku basuhla guna BASIC-H... Laki aku ni dok basuh selama ni rupanya tak pernah pun guna sabun... Mak aiii? Cam mana tuh??? hikhik

So, aku pun basuhla dengan basic H ni... Guna beberapa titik, kalau tak salah aku tiga titik je pun... Kebabom....


Basic H hanya 3 titik
Ha... tengok tuh, macam sabun kan??? Tapi jangan risau ianya adalah lebih selamat, mesra alam dan semulajadi... Yang paling penting keberkesanannya... hanya beberapa titik jer kot... Boleh tahan sehingga berbulan-bulan kan??


Nak dapatkan Basic H ni senang je... Just whatsaap/telegram ke 0194422471... Atau pergi je mana-mana brnach guna ID 948484... :) OK, setakat ni dulu ya... hehe